Yvonne Walter – ‘Bitter Sweet’ (Belgium/Nederland)

“I’m a fool to want you, such a fool to want you, to want a love that can’t be true”, met deze eerste zin kom je meteen in de sfeer van de CD Bitter Sweet van Yvonne Walter. Het zijn woorden die ooit gezongen werden door Billie Holiday, maar ook door Ann Burton.

En zo komen we tot de missie van deze nieuwe release. Yvonne brengt met Bitter Sweet een eerbetoon aan de Nederlandse jazzzangeres Ann Burton (1933-1989). Deze vrouw liet zich inspireren door legendarische jazzdiva’s als Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Sarah Vaughn en werd in 1967 in één klap beroemd met haar LP Blue Burton. In de jaren 70 bereikte ze het toppunt van haar roem, met volle zalen van – letterlijk – hier tot in Tokio.

Een grote dame dus, maar dat is Yvonne Walter ook. En dat weten ze in Japan, want precies uit dat land, waar Burton samen met Fitzgerald ‘top of the jazzbill’ was in de jaren 70, kwam de vraag om deze tribute-CD aan Ann Burton te maken.

Yvonne Walter maakte een sublieme selectie uit het werk van Burton: muziek voor het latere uur, ingetogen ballads met net op tijd dat speelse – of eerder twisted – tintje. Het onderwerp laat zich raden: de pijnlijke liefde, het onvervuld verlangen, vrouwen die op foute mannen vallen en zich afvragen ‘Waarom pik ik dit toch allemaal?’. Yvonne: “Ann Burton was een pittige tante, ze wist dat de liefde komt en gaat en deed daar niet flauw over. Ze had een goed gevuld leven, ook al werd ze maar 56”. Op die leeftijd stierf Ann Burton aan keelkanker.

Ann Burton had een neus voor sterk repertoire, en hier koos Yvonne de mooiste songs uit. Daarnaast verdient één liedje speciale aandacht, precies omdat Ann Burton het nooit gezongen heeft. ‘Song for Libra’ is een eigen compositie en vertelt over Yvonne’s ontmoeting met haar levenspartner Felix in 1997. Ze zijn beiden Weegschaal van sterrenbeeld. Yvonne: “Onze relatie startte als een verboden alliantie. Neen, dit liedje is niet ‘bitter sweet’, maar eerder smachtend, vanuit de passie geschreven. Het zit ook vol twijfel, het gaat letterlijk over het wikken en wegen van de Weegschaal.”

Yvonne Walter is een vakvrouw, laat dat helder zijn. Maar waarom is ze nu écht speciaal, waarom is ze nu zo anders dan haar collega’s? Duidelijk: omdat ze emoties weet te beroeren als geen ander. Op croonende wijze, alsof ze jou persoonlijk een verhaal vertelt… De vocale jazz overleeft glansrijk dankzij deze dame!
(tekst: Tanja Dierckx)

Meer info over Yvonne Walter:
Yvonne werd geboren in Eindhoven, maar woont al decennialang in Antwerpen. Na vele omzwervingen langs kleine jazzformaties, big bands en radio- en dansorkesten kwam ze in de Belgische scène terecht. Sinds 1993, bij het uitbrengen van haar cd Close Enough, treedt ze op als Yvonne Walter, de naam van haar moeder Paula Walter. Twee jaar later nam ze de beslissing om enkel van haar ‘instrument’ (lees: haar stem) te gaan leven. Naast eigen werk (Thrills 1997) bracht ze in 2009 The Coltrane Ballads – I Wish I Knew uit.
Buiten haar vele intieme optredens stond ze ook op de planken met Els Dottermans en Antje De Boeck in de productie Gezien, Gezegd & Gezongen. Vandaag heeft ze vooral haar vaste stek gevonden in het Antwerpse jazzcafé Hopper, waar ze elke laatste zondagmiddag van de maand muzikale gasten ontvangt.

‘Bitter Sweet’ komt uit op het label September 5171 en ligt vanaf maandag 1 september 2014 in de winkel. Distr. LC Music

Releaseconcerten:
7/9 Yellowtime Festival Geel, 23/9 Theater Pepijn Den Haag, 28/9 Hopper Antwerpen, 31/10 Sounds Brussel
www.yvonnewalter.com

Yvonne Walter is beschikbaar voor interviews via YWAKO MUSIC, tel. 0476/31.02.55